Inga fler avgifter för LAN

Att spela online för pengar och att spela i tv-spelsliknande spel i dator i cafémiljöer är två skilda saker men dessa två har fram tills nu reglerats av samma lag – att alla som tillhandahåller denna typ av spel måste betala avgift. Men detta kan nu komma att slopas.

”Kulturutskottet föreslår Riksdagen att tillståndsplikten för LAN-spel ska tas bort eller att LAN-spel ska avgiftsbefrias. Riksdagen väntas ta beslut i frågan den 19 mars” läs mer här.

dator spelareTidigare har vi skrivit om hur man kan använda internet till spel, men vad vi inte tog upp då är att alla aktörer som erbjuder spel online i cafémiljöer, nätcaféer, har lytt under samma lag som de aktörer som erbjuder renodlade spelmaskiner – trots att LAN inte handlar om spel om pengar. LAN-spel avser nämligen att man anordnar datorspel för flera användare på lokala nätverk och handlar inte om att spelaren vinner eller förlorar pengar i spelet, vilket man gör när man spela på spelautomater såsom Jack Vegas-maskiner till exempel. Men trots detta så har arrangörerna som anordnat LAN-spel behövt ansöka om samma typer av tillstånd och dessutom fått betala avgifter – vilken man nu alltså vill ändra på. Förslaget som Kulturutskottet lagt fram är en lagändring som antingen kräver att regeringen aktivt arbetar mot att tillståndsplikten avskaffas eller att LAN-spel helt enkelt ska avgiftsbefrias. Huruvida förslaget kommer att röstas igenom är dock en annan fråga – och den kommer vi inte att få svar på förrän den 19 mars då riksdagen väntas rösta om Kulturutskottets förlag