För mycket dataspel?

onlinespel

Moderaterna har i ett nytt skolförslag gått ut med att de vill begränsa ungas tv-spelande. Genom detta hoppas de kunna förbättra skolresultaten, och man vill få till ett ”handslag” med alla föräldrar för att minska spelandet. ”Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna” sade Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé till TV4 igår.(detta skrevs den 26/2-1014 på svt:s debattsida)

De senaste dagarna har en ny diskussion kring spel och dess påverkan på folk blossat upp. Diskussionen som har en gammal inriktning handlar om att för mycket tv-/dataspel skulle vara skadligt för ungdomar och försämra deras studieresultat. Nu finns det läger som står på båda sidorna, men om man ser till forskning så har det aldrig påvisat att spel skulle påverka unga på ett psykologiskt sätt och att de skulle bli fördummade av det, snarare tvärtom.

Att spela casino online som ung sägs nu vara skadligt för förmågan att lära sig och skulle alltså påverka våra studieresultat negativt. Detta motstrider många och de menar att det inte är en fråga om att vi blir dumma av spel, snarare tvärtom. Det som händer när unga spelar dataspel är att de lär sig utvärdera och analysera olika situationer. Främst strategispel har en god effekt på de yngre och detta har även forskning visat, det finns rapporter som till och med visar att barn med extra intresse för spel oftast har ett högre IQ. Om det är en fråga som handlar om spel och miljö så kan man vara mer på spåret. Det kan exempelvis handla om att barnet spelar spel istället för att göra sina läxor och på grund av detta får ett lägre studieresultat. Faktorer som kan spela in måste också räknas med i alla rapporter. Spel talas om att vara en fritidsaktivitet som leder till att barn utvecklar en ledarförmåga som annars inte skulle utvecklas på samma sätt. Det fina är att många förstått att spel inte bara handlar om pengar, vinster och att skjuta på motståndare, det är ett sätt för ungdomar att enas och dela intressen också, precis som det är för vuxna.